Mutlu, huzurlu bir hayatın en önemli noktalarından biri de ev yaşamıdır. Ailenizle birlikte güzel zamanlar geçirdiğiniz, anılar biriktirip güzel zamanlar paylaştığınız evinizin en önemli aksesuarları ise mobilyalarınız. Yaşam alanlarını güzelleştirip kolaylaştıran mobilyalarımız her ne kadar dayanıklı mallar kategorisine girseler de temizliği de bir o kadar hassas ve dikkat edilmesi gereken konulardır. İşte burada öne çıkan konu ise mobilya temizliğinin doğru yapılmasıdır. Aksi halde mobilyalarınız zamanla yıpranır ve bu durumdan hem keseniz olumsuz etkilenir hem de yaşam kaliteniz düşer.
Peki mobilya temizliği nasıl yapılmalıdır, gelin bunu mobilyaların cinsine göre inceleyelim…
Mobilyanız lam kaplama ise sunta ya da mdf olması çok da önemli değildir. Çünkü suntalam ve mdflam yüzeyi aynı malzemeden yapılmaktadır. Lam kaplama laminata benzer ama laminat kadar mukavemetli değildir.
Suntalam ve mdflam mobilyaların temizliğinde en çok dikkat edilmesi gereken nokta; lam kaplamaların kenarları PVC yapıştırmadır. Lam malzeme üzerinde su kalsa bir problem oluşturmaz pvc kenarlarından giren su sızıntısı ilerleyen zamanlarda malzemenin şişmesine ve zamanla çürümesine neden olur. Bu nedenle temizlik yaparken pvc yapıştırma kısmında ıslaklık kalmadığından emin olunmalıdır. Lam mobilyalar ise normal lam kaplama ve high gloss lam kaplama diye ikiye ayrılır.
Hıgh Gloss Lam Kaplama: Bu tür malzemenin temizliğinde pürüzsüz ve temiz bezler kullanılmadır. Kimyasal temizlik malzemelerinin kullanılmasına gerek yoktur. Sadece saf temiz su ve pürüzsüz bir bez ile temizlik kolay bir şekilde yapılabilmektedir.
Normal Lam Kaplama: Bu tür malzemeler çizilmeye karşı mukavemetli olduğu için temizlik yaptığınız bezin pürüzsüz yüzeye sahip olması önemli değildir. Lam malzeme genelde kabarmalı ve desenli olduğu için temizlik saf sulu bir bezle yapılır ancak bu durumda da ilerleyen zamanlarda kararma oluşabilir. İşte bu tür kararmaların önüne geçilebilmesi için su dolu kovanın içine hafiften cif dökülür ve temizlik bu şekilde yapılır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken konu ise temizlik sonunda kuru bir bezle mobilyanın tamamen nemli yer kalmayacak şekilde silinmesidir.
Ahşap mobilyalar ise genel olarak lake ve kaplama olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Lake mobilyanın temizliğinde daha çok dikkat edilmesi gerekir. Bu tür mobilyalar lam kaplamaya göre daha zarif durur ama yapısı itibariyle daha hassastırlar. Parlak yüzey yapısı nedeniyle de oldukça narindir ve çizilme riski vardır. Bu nedenle lake mobilyaların temizliğinde kullanacağınız bezlerin pürüzsüz ve pamuksu olması gerekir. Bu tür mobilyaların temizliğinde pürüzsüz mikrofiber bezlerin yerine daha yumuşak bezler kullanılmalıdır. Temizlikte kimyasal malzemeler de kullanılmamalı. Çünkü mobilyada kullanılan lake boya ikinci sınıfsa, boyanın atması ve solması gibi durumlarla karşılaşma riski vardır. Mobilyada ciddi bir kirlenme yoksa saf ve temiz su ile temizlik yapılmalıdır. Lake boya ahşabı korur. Bu nedenle suya karşı ağaca mukavemet katar. Ama buna rağmen yüzeyini asla nemli ve ıslak bırakılmamalıdır. Yoksa boya yüzeyinde baloncuklar oluşabilir.
Ahşap Mobilyanın temizliği lakeye göre bir konuda avantajlıdır. Ahşap çizilmeye karşı mukavemetlidir ve çizilme olsa dahi çizikleri kamufle edebilir. Suya dayanıklılığı da verniğine bağlıdır. Temizlikte kullanılacak bez de yumuşak olmalı. Saf temiz su veya ahşap temizleyici katkılı suyla da temizliği yapılabilir.